Πώς αισθάνεται το υψηλό σάκχαρο στο αίμα (υπεργλυκαιμία);

Περιλαμβάνουμε προϊόντα που πιστεύουμε ότι είναι χρήσιμα για τους αναγνώστες μας. Εάν αγοράσετε μέσω συνδέσμων σε αυτή τη σελίδα, ενδέχεται να κερδίσουμε μια μικρή προμήθεια. Εδώ είναι η διαδικασία μας.

Το ανθρώπινο σώμα έχει φυσικά ζάχαρη ή γλυκόζη στο αίμα. Η σωστή ποσότητα σακχάρου στο αίμα δίνει τα κύτταρα του σώματος και την ενέργεια των οργάνων. Το υπερβολικό σάκχαρο είναι γνωστό ως υπεργλυκαιμία.

Το ήπαρ και οι μύες παράγουν κάποιο σάκχαρο στο αίμα, αλλά τα περισσότερα προέρχονται από τρόφιμα και ποτά που περιέχουν υδατάνθρακες.

Για να διατηρηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μέσα σε ένα κανονικό εύρος, το σώμα χρειάζεται ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που κατευθύνει τα κύτταρα του σώματος για να πάρει τη γλυκόζη και να την αποθηκεύσει.

Εάν δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη ή η ινσουλίνη δεν λειτουργεί σωστά, το σάκχαρο στο αίμα συσσωρεύεται. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Τι αισθάνεται η υπεργλυκαιμία, γιατί συμβαίνει και πώς ξέρετε αν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι πολύ υψηλά; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.

Το σάκχαρο του αίματος είναι καύσιμο για τα όργανα και τις λειτουργίες του σώματος.

Αλλά, η ύπαρξη υψηλού σακχάρου στο αίμα δεν παρέχει ώθηση στην ενέργεια.

Στην πραγματικότητα, το αντίθετο συμβαίνει συχνά, επειδή τα κύτταρα του σώματος δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο σάκχαρο αίματος για ενέργεια.

Πώς αισθάνεται αυτό;

Όταν ένα άτομο έχει υψηλό σάκχαρο στο αίμα, μπορεί:

 • να έχουν πονοκέφαλο και άλλους πόνους και πόνους
 • Να είστε πολύ διψασμένοι ή πεινασμένοι
 • Αισθάνεστε υπνηλία ή κουρασμένος
 • έχετε θολή όραση
 • Η αίσθηση ότι το στόμα τους είναι ξηρό
 • έχουν φούσκωμα
 • Πρέπει να ουρήσετε συχνά
 • Παρατηρήστε ότι οι πληγές χρειάζονται πολύ χρόνο για να θεραπεύσουν

Η αύξηση των κετόνων και ενδεχομένως η διαβητική κετοξέωση (DKA), μια σοβαρή επιπλοκή που χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Εάν συμβεί αυτό, το άτομο μπορεί να βιώσει:

 • Διεύθυνση αναπνοής
 • Μια φρουτώδη γεύση ή μυρωδιά στην αναπνοή
 • Ένας γρήγορος καρδιακός παλμός
 • Σύγχυση και αποπροσανατολισμός
 • Έμετος

Επιπλέον, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του ατόμου μπορεί να είναι πάνω από 250 mL/dL.

Οι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα το πρωί, ειδικά αν έχουν διαβήτη. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα.

κιτ δοκιμών για επίπεδα σακχάρου στο αίμα και επίπεδα κετόνης είναι διαθέσιμα για αγορά online, για χρήση στο σπίτι.

Ωστόσο, όποιος πιστεύει ότι έχει διαβήτη πρέπει πρώτα να δει έναν γιατρό.

Πώς επηρεάζει το υψηλό σάκχαρο στο αίμα το σώμα;

Η υψηλή ζάχαρη στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε πολλά άλλα συμπτώματα και επιπλοκές. Εδώ είναι μερικά μόνο.

ούρηση και δίψα: Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα πηγαίνει στα νεφρά και τα ούρα. Αυτό προσελκύει περισσότερο νερό, προκαλώντας συχνή ούρηση. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένη δίψα, παρά την κατανάλωση αρκετών υγρών.

απώλεια βάρους: Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει ξαφνική ή ανεξήγητη απώλεια βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κύτταρα του σώματος δεν παίρνουν τη γλυκόζη που χρειάζονται, οπότε το σώμα καίει τους μυς και το λίπος για ενέργεια.

μούδιασμα και μυρμήγκιασμα: Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί επίσης να προκαλέσει μούδιασμα, καύση ή μυρμήγκιασμα στα χέρια, τα πόδια και τα πόδια. Αυτό οφείλεται σε διαβητική νευροπάθεια, μια επιπλοκή του διαβήτη που συχνά συμβαίνει μετά από πολλά χρόνια υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Μακροπρόθεσμες επιπλοκές

Με την πάροδο του χρόνου, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα έχει ως αποτέλεσμα βλάβη στα όργανα και τα συστήματα του σώματος. Η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων:

 • Καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο
 • ή αποτυχία
 • προβλήματα νεύρων στο δέρμα, ειδικά τα πόδια, οδηγώντας σε πληγές, λοιμώξεις και προβλήματα επούλωσης πληγών

Αρκετοί τύποι διαβήτη μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλή ζάχαρη στο αίμα .

Σε διαβήτη τύπου 1, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα στο πάγκρεας που παράγουν ινσουλίνη. Ως αποτέλεσμα, το σώμα δεν διαθέτει επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να λαμβάνουν ινσουλίνη μέσω βελόνας, στυλό ή αντλίας ινσουλίνης για να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα εντός του εύρους στόχου.

Μόνο το 5 τοις εκατό όλων των ατόμων με διαβήτη έχουν τον τύπο 1, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη.

Στον διαβήτη τύπου 2, το σώμα παράγει ινσουλίνη αλλά δεν είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσει σωστά. Το πάγκρεας προσπαθεί να κάνει περισσότερη ινσουλίνη, αλλά συχνά δεν μπορεί να κάνει αρκετά για να κρατήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά. Αυτό είναι γνωστό ως αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνουν ινσουλίνη, χάπια ή να κάνουν αλλαγές δίαιτας ή άσκησης για να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ο διαβήτης κύησης μπορεί να συμβεί όταν η αντίσταση στην ινσουλίνη και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι άνθρωποι θα πρέπει να το παρακολουθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές για τη μητέρα και το μωρό. Ο διαβήτης κύησης συνήθως απομακρύνεται μετά την παράδοση.

Κυστική ίνωση: Μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του διαβήτη και της κυστικής ίνωσης.

φάρμακα: Οι άνθρωποι που λαμβάνουν βήτα αναστολείς και ορισμένα στεροειδή μπορούν επίσης να παρουσιάσουν υψηλά σάκχαρα στο αίμα.

Παράγοντες κινδύνου για υψηλό σάκχαρο αίματος

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς τι προκαλεί διαβήτη. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Διαβήτης τύπου 1

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ορισμένοι γενετικοί ή περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους πιο πιθανό να πάρουν διαβήτη τύπου 1.

Το Εθνικό Ινστιτούτο διαβήτη και πεπτικών και νεφρών ασθενειών (NIDDK) λένε ότι ορισμένα γονίδια παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες – όπως οι ιοί και οι λοιμώξεις – μπορεί να έχουν αντίκτυπο.

Το Ίδρυμα Έρευνας Διαβήτη ανηλίκων λέει ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει ένα άτομο για να αποτρέψει τον διαβήτη τύπου 1. Η κατανάλωση, η άσκηση ή άλλες επιλογές του τρόπου ζωής δεν θα αλλάξουν το αποτέλεσμα.

Ο διαβήτης τύπου 1 συνήθως αρχίζει κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ή της πρώιμης ενηλικίωσης, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Διαβήτης τύπου 2

Οι ακόλουθοι παράγοντες κινδύνου μπορούν να καταστήσουν πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2:

 • έχοντας ορισμένα γονίδια
 • είναι υπέρβαρο ή ανενεργός
 • έχοντας έναν γονέα ή έναν αδελφό με διαβήτη τύπου 2
 • έχοντας αφροαμερικανική, ιθαγενή Αλάσκα, αμερικανική ινδική, ασιατική-αμερικανική, ισπανική ή ειρηνική εθνικότητα
 • Η ηλικία των 45 ετών
 • λήψη θεραπείας για υψηλή αρτηριακή πίεση ή με αρτηριακή πίεση 140/90 ή υψηλότερη
 • έχοντας χαμηλά επίπεδα “καλής” χοληστερόλης HDL HDL ή υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων

Υγιές σακχάρου στο αίμα

Οι άνθρωποι που έχουν υψηλό σάκχαρο στο αίμα πρέπει να συζητούν τα επίπεδα στόχου τους με τον γιατρό τους.

Μπορεί να χρειαστούν τακτικές δοκιμές για να τα κρατήσουν μέσα σε ένα υγιές εύρος. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και τα επίπεδα μπορεί να ποικίλουν μεταξύ των ατόμων.

Για να μάθετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το άτομο μπορεί να χρειαστεί να γρήγορα για 8 ώρες, 2 ώρες μετά το γεύμα ή και στις δύο φορές.

Μερικοί άνθρωποι μπορούν επίσης να κάνουν μια δοκιμή ανοχής γλυκόζης, στην οποία πίνουν ένα ζαχαρούχο υγρό και έχουν δοκιμασία αίματος μετά.

Η αμερικανική ένωση διαβήτη συνιστά ένα επίπεδο σακχάρου στο αίμα πριν από το γεύμα των 80-130 χιλιοστόγραμμα ανά deciliter (ML/DL). Περίπου 1 έως 2 ώρες μετά την έναρξη ενός γεύματος, το σάκχαρο στο αίμα πρέπει να είναι μικρότερο από 180 ml/dl.

Η διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Πολλά άτομα με διαβήτη πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθημερινά με μετρητή γλυκόζης. Αυτή η συσκευή παίρνει μια σταγόνα αίματος, συνήθως από ένα δάχτυλο, και εμφανίζει το επίπεδο ζάχαρης μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 θα πρέπει να πάρουν ινσουλίνη, όπως συνιστά ο γιατρός τους, συνήθως αρκετές φορές την ημέρα.

εκείνα με διαβήτη τύπου 2 ή διαβήτη κύησης μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει τη διατροφή τους και τις συνήθειες άσκησης. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να λαμβάνουν φάρμακα από του στόματος ή ινσουλίνη.

Πρόληψη υψηλού σακχάρου στο αίμα

Μια σειρά στρατηγικών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπεργλυκαιμίας.

Οι άνθρωποι πρέπει:

 • Ελέγξτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, καθώς ο γιατρός τους συμβουλεύει και παίρνει τη σωστή ποσότητα ινσουλίνης, εάν έχουν διαβήτη τύπου 1
 • Μιλήστε με τον παροχέα υγειονομικής περίθαλψης ή τον διαιτολόγο σχετικά με τα τρόφιμα για φαγητό ή αποφυγή, πόσο να φάτε και πόσο συχνά λαμβάνετε προφυλάξεις για να αποφύγετε λοιμώξεις, για παράδειγμα, μέσω της τακτικής πλύσης των χεριών, όπως η ασθένεια, όπως το Α, κρύο, μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης
 • Προγραμματίστε την πρόσληψη τροφής και την άσκηση για να εξισορροπήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
 • Ελαχιστοποιήστε το άγχος, για παράδειγμα, μέσω της άσκησης, Ο ύπνος και οι δραστηριότητες μείωσης του στρες, όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα

χαμηλή σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία)

/p>

 • Έχει ορισμένες ιατρικές καταστάσεις
 • Χρησιμοποιεί συγκεκριμένα φάρμακα
 • κάνει πολλή άσκηση
 • παραλείπει τα γεύματα ή τρώει πολύ λίγο

Μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια των φαρμάκων του διαβήτη. Η λήψη υπερβολικής ινσουλίνης μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τα συμπτώματα χαμηλού σακχάρου στο αίμα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Η αίσθηση αδύναμη ή ασταθής
 • ξαφνική νευρικότητα, άγχος ή ευερεθιστότητα
 • Η γρήγορη καρδιακή συχνότητα ή τα αίσθημα εφίδρωσης ή ρίγης
 • Πίνοντας ένα χυμό φρούτων ή τρώγοντας ένα δισκίο γλυκόζης, σούπα ζάχαρης ή καραμέλα.

  Όποιος έχει συχνή επεισόδια χαμηλού σακχάρου στο αίμα πρέπει να μιλήσει σε γιατρό. Μπορεί να προτείνουν να αλλάξετε τον τύπο της δόσης φαρμάκων.

  Πότε να δείτε έναν γιατρό

  Όποιος βιώνει κόπωση, αυξημένη δίψα, συχνή ούρηση ή απώλεια βάρους πρέπει να δει γιατρό, καθώς αυτά θα μπορούσαν να υποδηλώνουν διαβήτη ή άλλο πρόβλημα υγείας.

  Ένας συνήθη έλεγχος υγείας συχνά περιλαμβάνει δοκιμές σακχάρου στο αίμα, ακόμη και αν το άτομο δεν έχει συμπτώματα.

  Η Task Force Preventive Services των Η.Π.Α. συνιστούν ότι οι ενήλικες ηλικίας 40 έως 70 ετών που είναι υπέρβαροι έχουν δοκιμές για διαβήτη.

  εκείνοι με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη ή άλλων παραγόντων κινδύνου μπορεί να χρειαστούν νωρίτερα ή πιο συχνές δοκιμές.

  Outlook

  Όταν ένα άτομο έχει διαβήτη, η υγεία και η ευημερία τους εξαρτώνται από την ορθή διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

  Για να βελτιώσετε ή να διατηρήσετε μια καλή ποιότητα ζωής, το άτομο πρέπει:

  • Επισκεφθείτε έναν γιατρό τακτικά
  • Πάρτε φάρμακα όπως ο γιατρός ορίζει

  Αυτές οι στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο με διαβήτη να διαχειριστεί το σάκχαρο του αίματος και αυτό μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του διαβήτη.

  Το άτομο θα πρέπει επίσης να φέρει μαζί τους ιατρικό αναγνωριστικό, ειδικά αν χρησιμοποιούν ινσουλίνη, καθώς αυτό μπορεί να παρέχει σημαντικές πληροφορίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η αμερικανική ένωση διαβήτη σημειώνει ότι τα IDS είναι τώρα διαθέσιμα με μια συμπαγή μονάδα USB που μπορεί να περιέχει πλήρες ιατρικό αρχείο.

  • Τύπος 1
  • Τύπος 2
  • Ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.

   • Δήλωση τελικής σύστασης: Μη φυσιολογική γλυκόζη αίματος και σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2: προβολή. (2015).