Hogyan érzi magát a magas vércukorszint (hiperglikémia)?

Olyan termékeket is tartalmazunk, amelyekről úgy gondoljuk, hogy hasznosak az olvasóink számára. Ha ezen az oldalon található linkeken keresztül vásárol, akkor kis jutalékot kereshetünk. Itt van a folyamatunk.

Az emberi testnek természetesen cukor vagy glükóz van a vérben. A megfelelő mennyiségű vércukorszint energiát ad a test sejtjeinek és szerveinek. A túl sok vércukorszint hiperglikémia néven ismert.

A máj és az izmok némi vércukorszintet termelnek, de a legtöbb olyan ételből és italból származik, amely szénhidrátokat tartalmaz.

Annak érdekében, hogy a vércukorszint normál tartományban tartsa, a testnek inzulinra van szüksége. Az inzulin egy olyan hormon, amely arra utasítja a test sejtjeit, hogy vegye fel a glükózt és tárolja azt.

Ha nincs elegendő inzulin, vagy az inzulin nem működik megfelelően, akkor a vércukorszint felépül. A magas vércukorszint egészségügyi problémákat okozhat.

Mit érez a hiperglikémia, miért történik, és honnan tudod, hogy a vércukorszintje túl magas? Olvassa tovább, hogy többet megtudjon.

A vércukorszint a test szervei és funkcióinak üzemanyag.

De a magas vércukorszint nem növeli az energiát.

Valójában az ellenkezője gyakran fordul elő, mert a test sejtjei nem férhetnek hozzá az energia vércukorszintjéhez.

Hogyan érzi magát ez?

Ha egy embernek magas a vércukorszintje, akkor:

 • fejfájás és egyéb fájdalmak és fájdalmak
 • Nehéz koncentrálni
 • Legyen nagyon szomjas vagy éhes
 • álmosnak vagy fáradtnak érzi magát
 • Elmosódott a látás
 • Úgy érzi, hogy a szája száraz
 • puffadni
 • Gyakran vizelni kell
 • Figyelem, hogy a sebek hosszú időbe telik, hogy gyógyuljanak

A magas vércukorszint és az alacsony inzulin vezethet egy A ketonok emelkedése és esetleg a diabéteszes ketoacidosis (DKA), egy súlyos szövődmény, amely sürgős orvosi ellátást igényel.

Ha ez megtörténik, az egyén megtapasztalhatja:

 • Légzéshiány
 • Gyümölcsös íz vagy illat a lélegzeten
 • Gyors szívverés
 • Zavart és rendellenesség
 • hányás

Ezenkívül a személy vércukorszintje több mint 250 ml/dl lehet.

Az emberek reggel magas vércukorszintet tapasztalhatnak meg, különösen, ha cukorbetegségük van. Kattintson ide, hogy többet megtudjon.

A készletek tesztelése a vércukorszint és a ketonszintek szintjére online, otthoni felhasználáshoz.

De bárki, aki azt gondolja, hogy cukorbetegségben szenved, először orvoshoz kell fordulnia.

Hogyan befolyásolja a magas vércukorszint a testet?

A vérben a magas cukor számos más tünethez és szövődményhez vezethet. Itt van csak néhány.

Vizelet és szomjúság: A magas vércukorszint a vesékbe és a vizeletbe kerül. Ez több vizet vonz, és gyakori vizelést okoz. Ez megnövekedett szomjúságot is okozhat, annak ellenére, hogy elegendő folyadékot fogyaszt.

fogyás: A magas vércukorszint hirtelen vagy megmagyarázhatatlan súlycsökkenést okozhat. Ennek oka az, hogy a test sejtjei nem kapják meg a szükséges glükózt, így a test inkább az izmokat és a zsírt égeti az energiát.

zsibbadás és bizsergés: A magas vércukorszint zsibbadást, égést vagy bizsergést okozhat a kezekben, a lábakban és a lábakban. Ennek oka a cukorbetegség neuropathia, a cukorbetegség szövődménye, amely gyakran sok éves magas vércukorszint után következik be.

Hosszú távú szövődmények

Az idő múlásával a magas vércukorszint károsítja a test szerveit és rendszereit. Az erek károsodása szövődményekhez vezethet, ideértve:

 • szívroham vagy stroke
 • A szem károsodása és a látás elvesztése
 • Vesebetegség vagy kudarc
 • Idegproblémák a bőrben, különösen a lábak, amelyek sebekhez, fertőzésekhez és sebgyógyulási problémákhoz vezetnek. –

  1. típusú cukorbetegség esetén az immunrendszer megtámadja a hasnyálmirigy sejtjeit, amelyek inzulint termelnek. Ennek eredményeként a testnek nincs inzulinja és a vércukorszint emelkedése.

  Az 1. típusú cukorbetegségben szenvedő embereknek tű, toll vagy inzulinszivattyú inzulint kell venniük, hogy a vércukorszint a céltartományon belül tartsa. Az American Diabetes Association szerint <

  2. típusú cukorbetegség esetén a test inzulint termel, de nem képes megfelelően használni. A hasnyálmirigy megpróbál több inzulint készíteni, de gyakran nem tud eléggé megtenni a vércukorszint stabilizálását. Ezt inzulinrezisztenciának hívják.

  A 2. típusú cukorbetegségben szenvedő embereknek inzulint, tablettákat kell szedniük, vagy étrendet vagy testmozgást kell végrehajtaniuk a vércukorszint kezelése érdekében.

  A terhességi cukorbetegség akkor fordulhat elő, amikor az inzulinrezisztencia és a magas vércukorszint megjelenik a terhesség alatt. Az embereknek ezt figyelemmel kell kísérniük a terhesség alatt, mivel ez az anya és a csecsemő szövődményeihez vezethet. A terhességi cukorbetegség általában a szülés után eltűnik.

  cisztás fibrózis: Lehet kapcsolódás a cukorbetegség és a cisztás fibrózis között.

  Gyógyszerek: Azok az emberek, akik béta -blokkolókat és bizonyos szteroidokat szednek, magas vércukorszintet is tapasztalhatnak.

  A magas vércukorszint kockázati tényezői

  Az orvosok nem tudják pontosan, mi okozza a cukorbetegséget. Egyes tényezők azonban növelhetik a kockázatot.

  1. típusú cukorbetegség

  A kutatók úgy vélik, hogy bizonyos genetikai vagy környezeti tényezők miatt az emberek nagyobb valószínűséggel kaphatják meg az 1. típusú cukorbetegséget.

  A Nemzeti Cukorbetegség, valamint az emésztési és vesebetegségek (NIDDK) Intézet szerint egyes gének szerepet játszanak, és más tényezők – például vírusok és fertőzések – hatással lehetnek.

  A fiatalkori cukorbetegség -kutatási alapítvány azt mondja, hogy az ember nem tehet semmit az 1. típusú cukorbetegség megelőzésére. Az étkezés, a testmozgás vagy más életmódválasztás nem változtatja meg az eredményt.

  1. típusú cukorbetegség általában gyermekkorban vagy korai felnőttkorban kezdődik, de ez bármilyen életkorban megtörténhet.

  2. típusú cukorbetegség

  A következő kockázati tényezők valószínűbbé tehetik a 2. típusú cukorbetegség kialakulását:

  • Bizonyos génekkel rendelkeznek
  • túlsúlyos vagy inaktív
  • A szülő vagy testvérek 2. típusú cukorbetegségben szenvedő
  • Afro-amerikai, alaszkai őslakos, amerikai indián, ázsiai-amerikai, spanyol vagy csendes-óceáni sziget-etnikai hovatartozás
  • 45 éven át tartó érlelés
  • A magas vérnyomás kezelése, vagy a vérnyomás 140/90 vagy annál magasabb. vagy magas szintű trigliceridek

  Egészséges vércukorszint

  A magas vércukorszintű embereknek meg kell vitatniuk a célszintet orvosukkal.

  Rendszeres tesztelésre lehet szükségük, hogy ezeket egészséges tartományban tartsák. Minden ember eltérő, és a szintek az egyének között változhatnak.

  A vércukorszint megismeréséhez a személynek 8 órát, étkezés után 2 órát vagy mindkét alkalommal kell gyorsítania.

  Néhány ember glükóztolerancia -tesztet is elvégezhet, amelyben cukros folyadékot isznak, és vérvizsgálatot végeznek.

  Az American Diabetes Association az étkezés előtti vércukorszintet 80–130 milligramm/deciliter (ml/dl) javasolja. Körülbelül 1-2 órával az étkezés kezdete után a vércukorszintnek kevesebbnek kell lennie, mint 180 ml/dl.

  A vércukorszint kezelése

  Sok cukorbetegségben szenvedő embernek naponta ellenőriznie kell a vércukorszintjét egy glükózmérővel. Ez az eszköz egy csepp vért vesz igénybe, általában az ujjától, és néhány másodpercen belül megjeleníti a cukorszintet.

  Az 1. típusú cukorbetegségben szenvedő embereknek inzulint kell szedniük, amint azt orvosuk javasolja, általában naponta többször.

  A 2. típusú cukorbetegségben vagy a terhességi cukorbetegségben szenvedőknek meg kell változtatniuk az étrendüket és a testmozgási szokásaikat. Lehet, hogy orális gyógyszereket vagy inzulint is szedniük kell.

  A magas vércukorszint megelőzése

  Számos stratégia segíthet megelőzni a hiperglikémiát.

  Az embereknek:

  • Ellenőrizze a vércukorszintjét, amint orvosuk azt tanácsolja, és vegye be a megfelelő mennyiségű inzulint, ha 1. típusú cukorbetegségük van
  • Beszéljen egészségügyi szolgáltatóikkal vagy dietetikusukkal arról, hogy mely ételeket enni vagy elkerülni, mennyit enni, és milyen gyakran
  • Tegyen óvintézkedéseket a fertőzések elkerülése érdekében, például rendszeres kézmosás, mint betegség, például a Hideg, a vérnyomás növekedését válthatja ki
  • Tervezze meg az élelmiszer -bevitelt és a testmozgást a vércukorszint kiegyensúlyozására
  • Minimalizálja a stresszt, amennyire csak lehetséges, például testmozgáson keresztül, eléggé elérni. Alvás és a stresszcsökkentő tevékenységek, például a meditáció vagy a jóga

  alacsony vércukorszint (hypoglykaemia)

  alacsony vércukorszint vagy hypoglycemia, amikor egy személy: < /p>

  • Van bizonyos egészségügyi állapota
  • Különleges gyógyszereket használ
  • Sok testmozgást végez
  • Átugorja az ételeket, vagy túl keveset eszik

  Ez a cukorbetegség gyógyszereinek mellékhatása is lehet. A túl sok inzulin bevétele alacsony vércukorszintet eredményezhet.

  Az alacsony vércukorszint tünetei a következők lehetnek:

  • Gyenge vagy remegő érzés
  • Hirtelen idegesség, szorongás vagy ingerlékenység
  • Izzadás vagy hidegrázás
  • Extrém éhség
  • Zavart
  • Gyors pulzus vagy szívdobogás

  Az ember gyorsan képes kezelni a hypoglykaemia -t gyümölcslé ivásával vagy glükóztabletta, cukorfajtás vagy cukorkat fogyasztásával.

  Bárki, akinek gyakori az alacsony vércukorszintje, beszéljen orvossal. Javasolhatják, hogy változtassa meg a gyógyszer adagjának típusát.

  Mikor kell orvoshoz fordulni

  Mindenkinek, aki fáradtságot, fokozott szomjúságot, gyakori vizelést vagy fogyást tapasztal, orvoshoz kell fordulnia, mivel ezek a cukorbetegségre vagy más egészségügyi problémára utalhatnak.

  A rutin egészségügyi ellenőrzés gyakran a vércukorszint vizsgálatát foglalja magában, még akkor is, ha a személynek nincs tünete.

  Az Egyesült Államok Megelőző Szolgálatának munkacsoportja azt javasolja, hogy a túlsúlyos felnőttek 40–70 éves korban rendelkezzenek cukorbetegség tesztelésével.

  Azok, akiknek családi kórtörténetében cukorbetegség vagy más kockázati tényező van, szükség lehet korábbi vagy gyakoribb tesztekre.

  Outlook

  Ha egy személynek cukorbetegsége van, az egészségük és jólétük a vércukorszint megfelelő kezelésétől függ.

  A jó életminőség javítása vagy fenntartása érdekében a személynek:

  • rendszeresen látogasson el orvosra
  • Vegye be a gyógyszereket, ahogy az orvos előírja. li
  • Az étrend és a testmozgás útmutatásait követve

  Ezek a stratégiák segíthetnek a cukorbetegségben szenvedő személyeknek a vércukorszint kezelésében, és ez lelassíthatja a cukorbetegség előrehaladását.

  Az embernek orvosi azonosítót is kell viselnie magával, különösen, ha inzulint használ, mivel ez vészhelyzet esetén fontos információkat nyújthat. Az American Diabetes Association megjegyzi, hogy az ID -k már kaphatók egy kompakt USB -meghajtóval, amely teljes orvosi nyilvántartást tartalmazhat.

  • 1. típusú
  • 2. típusú

  Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési iránymutatásokkal rendelkeznek, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből és Orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

  szerkesztői politika elolvasásával.

  • Végleges ajánlási nyilatkozat: Rendellenes vércukorszint és 2. típusú Diabetes Mellitus: Szűrés. (2015).