Mi okozza a hipersomnia -t, és hogyan kell kezelni

hipersomnia, a túlzott nappali álmosság, és számos lehetséges oka van. Például az alvási körülmények között, például a narkolepsziával, vagy fejsérülés után alakulhat ki.

A hipersomnia kezelése viselkedésterápiát, gyógyszert vagy mindkettőt tartalmazhat. Mivel a hypersomniának számos lehetséges oka van, a kezelési útvonalak változnak. Ennek eredményeként egy személynek előfordulhat, hogy több kezelést kell kipróbálnia, mielőtt megtalálják azt, amely hatékony számukra.

Ez a cikk azt tárgyalja, hogy mi a hipersomnia, annak tüneteit és annak kezelését.

Mi a hypersomnia?

A hipersomnia a nap folyamán túlzott álmosság.

A hypersomnia -ban szenvedő emberek nem érezhetik magukat az ébredéskor, még egy hosszú alvás után is. Lehet, hogy a nap bármely pontján, beleértve a munkahelyen vagy étkezés közben, kényszerülhetnek.

Az idiopátiás hipersomnia nevű rendellenességgel rendelkező emberek általában napi 11 órán keresztül alszanak, és küzdhetnek az ébredésért is. Az ilyen típusú alvási viselkedés gyakran jelentős hatással van a társadalmi, a család vagy a munka életére.

A hipersomnia típusától függően először serdülőkorban és korai felnőttkorban jelentkezhet, és élethosszig tartó irányítást igényelhet. A

hipersomnia lehet elsődleges vagy másodlagos.

Az elsődleges hipersomnia olyan körülményekkel jár, amelyek befolyásolják a központi idegrendszert és közvetlenül befolyásolják magukat az alvást. Néhány példa a narkolepszia, az idiopátiás hipersomnia és a Kleine-Levin-szindróma.

A másodlagos hipersomnia akkor fordul elő, amikor a túlzott álmosság egy másik feltételnek vagy kérdésnek köszönhető. Példák a következők:

 • Nem kap elegendő alvást
 • Alvó rendellenesség, amely fragmentumokat, például alvási apnoe
 • Fej sérülése vagy más neurológiai rendellenesség, mint például a Parkinson -kór
 • Orvosi rendellenesség
 • Bizonyos gyógyszerek vagy más gyógyszerek, beleértve az opiátokat, a benzodiazepineket, az antipszichotikumokat és az antihisztaminokat, többek között

A hipersomnia okai és kockázati tényezői

A szakértők keveset tudnak az idiopátiás hipersomnia okáról, de úgy gondolják, hogy több tényező szerepet játszik a fejlődésben. Egyes esetekben az oka lehet egy molekula túltermelése, amely növeli az álmosságot. A

másodlagos hipersomnia -nak számos lehetséges oka van, amelyek magukban foglalják a fej traumáját és a sclerosis multiplexet (MS).

A hipersomnia specifikus kockázati tényezői nem egyértelműek, de néhány embernek genetikai hajlama lehet az állapotra.

hipersomnia tünetek és szövődmények

A hipersomnia túlzott álmosságot okoz. Az emberek aludhatnak napközben és hosszú ideig éjszaka. Lehet, hogy nehezen ébrednek fel, még riasztásra is.

A hypersomnia szövődményei a következők:

 • Irritáció
 • Nyugtalanság
 • Nehéz gondolkodni vagy koncentrálni
 • Lassú Beszéd
 • Hallucinációk
 • Csökkent étvágy és fogyás
 • Memóriaproblémák

Az emberek idővel küzdhetnek az emberek fenntartása érdekében is, hogy fenntartsák a fenntartást is. társadalmi és munka élet.

A depresszió hipersomnia -t okoz?

A depresszió egy gyakori hangulati rendellenesség, amely érzelmi és fizikai tüneteket is okoz.

Az alvási problémák a depresszió tünete, amely nehézségeket okozhat az alváshoz vagy az alváshoz.

hipersomnia általában depresszióval fordul elő. A két feltétel közötti kapcsolat azonban összetett, és nem világos, hogy melyik okozza a másikot.

Tudjon meg többet a depresszióról és a fáradtságról.

A hypersomnia diagnosztizálása

A Stanford Health Care szerint az embereknek legalább 3 hónapig hipersomnia -tünetekkel kell rendelkezniük, mielőtt az orvosok megfontolhatják az elsődleges hipersomnia diagnosztizálását.

A diagnózis részeként az orvosok valószínűleg többszörös alvási késés tesztet fognak használni. Ez a teszt azt méri, hogy valaki milyen gyorsan elalszik egy csendes környezetben a nap folyamán.

A másodlagos hipersomnia okának diagnosztizálása magában foglalhatja az ember jelenlegi gyógyszereinek ellenőrzését és más egészségi állapotok vagy alvási rendellenességek kizárását, amelyek a fáradtságot okozhatják. Az orvos megkérdezi az embert az alvási szokásairól.

hypersomnia kezelés

A hipersomnia kezelése a kísérő tünetek és a hipersomnia típusától függően változhat.

A személy kezelési terve magában foglalhatja a viselkedésterápiát, a gyógyszeres kezelést vagy mindkettőt.

Viselkedési terápia

Az orvosok a kognitív viselkedésterápiára (CBT) álmatlanságban szenvedő egyént utalhatnak. Ennek a viselkedési beavatkozásnak az a célja, hogy megerősítse az lefeküdési útmutatásokat és gyengítse az ébrenléti jelzéseket.

Tudjon meg többet a CBT -ről itt.

A terápia célja az alvásminőség és a mennyiség javítása, valamint a normál alvási minták zavaró gondolatainak csökkentése.

Az orvosok életmód -változásokat is javasolhatnak, például az éjszakai munka elkerülését és a késő esti szocializáció tartózkodását.

Nem világos, hogy a viselkedéskezelések hatékonyan kezelik -e a hipersomnia -t.

Gyógyszerek

Az elsődleges hipersomnia -ban szenvedő emberek gyakran stimulánsokat használnak a túlzott álmosság megelőzésére. Ide tartozhatnak az amfetamin (Evekeo) vagy a metil -fenidát (ritalin). További lehetőségek a nem stimulánsok, amelyek elősegítik az ébrenlétet, például a Modafinil (Provigil).

Az orvosok más állapotokra, például antidepresszánsokra kezelhetnek kezelést a depresszióban szenvedők számára. A nátrium -oxibát (XYREM) egy másik lehetőség a nappali álmosság csökkentésére a narkolepsziában szenvedőknél.

Az orvos által javasolt gyógyszer típusa attól is függ, hogy milyen gyógyszereket szed az ember.

Outlook

A hipersomnia -ban szenvedő személy kilátása az okától függhet.

Az elsődleges hipersomnia kezeléssel kezelhető, de a betegség egész életen át tarthat és súlyos következményei lehetnek. Például, ha egy személynek feladnia kell a vezetést, ha fennáll annak a kockázata, hogy elaludhat a kormánynál.

A másodlagos hipersomnia -ban szenvedő emberek más körülmények között különféle kezelési formákat kaphatnak. Ha egy orvos sikeresen kezelheti a mögöttes állapotot, a hipersomnia tünetek eltűnhetnek.

Doktor keresése

A nap folyamán fáradtnak vagy szunyókálásnak érzi magát, nem mindig aggodalomra diabexin ára gyógyszertárban https://harmoniqhealth.com/hu/diabexin/ ad okot. Vannak, akik az álmosságot megszakítják a megszakított alvási minták miatt, vagy túl későn maradnak.

Azoknak azonban, akiknek rendszeresen túlzott álmosságot tapasztalnak, egyértelmű ok nélkül beszélnek orvossal. Ez a konzultáció különösen akkor fontos, ha a tünetek megzavarják a társadalmi, a munkát vagy a családi életet.

Összegzés

A hipersomnia nappali túlzott álmosságot okoz. Az elsődleges hipersomnia esetében a tünetek a személy alvásának minőségétől vagy mennyiségétől függetlenül fordulnak elő. A

hipersomniának számos oka lehet, és az idiopátiás hipersomnia -t különösen nehéz diagnosztizálni. A hipersomnia egyéb okai között szerepel az alvási rendellenességek, az elégtelen alvás, bizonyos gyógyszerek és az alapvető egészségügyi állapotok, például az MS.

A hypersomnia -ban szenvedő emberek viselkedésterápiát és gyógyszereket igényelhetnek, hogy ébren maradjanak. Megfelelő kezelés nélkül az állapot súlyosan megzavarhatja a mindennapi életet, és további problémákhoz vezethet.

 • Mentális egészség
 • Neurológia/idegtudomány
 • Gyógyszertár/gyógyszerész
 • Alvás/alvási rendellenességek/álmatlanság

Contents